dilluns, 15 de maig del 2017

PEDRA EN SEC

A Son Amer vàrem poder observar diferents parets fetes amb pedra en sec. Les marjades de contenció de la terra, les parets mitgeres, les sitges, els forns de calç i les barraques són construccions fetes pedra sobre pedra, sense argamassa o ciment. Les pedres utilitzades són del mateix terreny i, una vegada tretes del terreny, la terra estava ben preparada per sembrar. Antigament, els materials per construir eren els que trobaven al mateix lloc on es vivia. Verem molts de munts de pedres ( clapers ) a diferents llocs que serviran per fer i restaurar marges i parets. Mirau si és antiga aquesta tècnica que l'home talaiòtic (prehistòria) ja utilitzava la pedra en sec.  

Les marjades se construeixen a partir de les grans pedres col·locades abaix, fixades dins la terra, els margers continuen amb fileres de pedres grosses encaixades, com un "puzzle", fins a completar la paret. Quan pugen les fileres de pedra, se posa reble ("relleno") al mig de les dues parts de la paret. Les parts d'un marge s'anomenen: assentament, sostreig o sostrada, ressalt, capginya i filada de dalt. 
Les parets mitgeres se fan de la mateixa manera però les pedres són de menor grandària. 

Provàrem de fer una paret amb pedres petites per experimentar què és posar pedra sobre pedra. Semblava un poc com fer un "lego". Va ser divertit. Quan acabàrem, tornàrem a posar les pedres al seu lloc perquè, així com respectam la vegetació, també hem de respectar les pedres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada